Curiozități de Femeie 😀

Mie îmi plac iernile reci cu zăpadă din plin, cu fulgi zugrăviți pe ferestre și frig trosnind într-un capăt de sobă. Probabil am în sânge chemarea la șezători lungi, cu cântec și depănarea amintirilor, ce merge la fix pe așa timp. Chemare pe care am moștenit-o de la străbuneii noștri, bănuiesc, pentru că vreau să stau lângă gura sobei și să fac ceva cu mâinile, să cos, să stau la sfat, și în cazul meu să scriu.

Îmi place cum curge lin scrisul pe foaia din fața mea, îmi place cum gândul meu prinde o formă fixă și pot să îi dau glas. Și tot mai mult mă întreb ce au simțit scriitorii aplecați la masa de scris, ce gânduri le scânteiau printre rânduri, ce dorințe și așteptări aveau când scriau.
Ce simte un scriitor când scrie?
Această întrebare îmi apare de fiecare dată când citesc o carte bună, ce mă face să îmi doresc să pătrund în capul celui ce i-a dat naștere, să văd cu ochii mei miracolul creării.
Îmi imaginez atunci că stau pitită într-un colț al camerei, invizibilă, inaudibilă și totuși capabilă să văd și să gust din focul care îl cuprinde pe autor când scrie. Încerc să ghicesc zumzetul chinuit al gândurilor, ce se zbat să se pună într-o ordine firească, care va atrage, apoi, mii de cititori asupra lor.
Îmi imaginez un teanc de cărți în jur: pe rafturi, pe masă și chiar pe jos într-o dezordine calculată parcă, hârtii mototolite, un creion ros la capăt și o mașină de scris în fața unei ferestre destul de mari, ca să lase atâta lumină cât să îmbrace atmosfera într-o întunecime misterioasă.
Acum nu cred că imaginea aceasta este una comună și obligatorie, o fi influența filmelor și cărților citite ce au zugrăvit per ansamblu o astfel de „aură”în jurul scriitorilor.

Și taaare mi-aș dori să aflu , cumva, cum se naște un personaj, cum este supus încercărilor, cum apar discuțiile, cum un om e deopotrivă și bun și rău, cum își păstrează obiectivitatea scriind despre tot felul de oameni?

Cum se scrie ?
Așa că dragi autori, dragi prieteni, lăsați în comentarii ce tabieturi aveți atunci când scrieți, sau în timpul oricărui alt proces de lucru la care țineți, haideți să îl numim act creator. Aveți vreo rutină specială, vreun lucru de care nu vă lipsiți atunci când faceți acel ceva?

Eu sunt extrem de curioasă să intru în culisele scrisului/actului de creație. Și mă întrebam mereu la ce-o fi gândit Dostoievski, ori Eliade,ori Preda,ori altcineva atunci când trecea în foi acele trăiri pe care aveam să le simțim și noi apoi sub pielea noastră.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s