Cum să încetăm să educăm copii străini

În fiecare din noi trăiește câte o mamă sau un tată neexprimat sau prea exprimat, care uneori poate da pe dinafară de idei și povețe.
Sunt sigură că se vor regăsi aici cei  care primesc câte un sfat la fiecare mișcare pe care o fac(fie că îl cer sau nu)și cei care fără să conștientizeze acest fapt, acționează din impuls și împart cu nemiluita din bogata lor experiență.
M-am pomenit în ambele tabere de destul de multe ori , ca să realizez că exagerările de orice tip nu îmi sunt pe plac și ca să încep să mă privesc dintr-o parte și să văd care din sistemele mele de luare a deciziilor este „in charge” la acel moment.
Dacă am pomenit aici de aceste sisteme, voi spune că gândurile îmi sunt influențate, mă descopăr la acest moment, fiind inspirată de cartea lui Daniel Kahneman „Thinking Fast and Slow”. Eu o am în engleză și sigur o citesc mai lent așa, sunt abia la începuturi , dar autorul face din start cunoștință cu aceste sisteme care „conviețuiesc” în sinea noastră și sunt la cârmă atunci când trebuie să luăm decizii.
Sistemul 1- este cel rapid, bazat pe intuiție, spunem noi, care se axează pe amintiri și impresii stocate în memorie și care de cele mai multe ori ne face să acționăm eronat;
Sistemul 2- este cel lent, mai lenos pe care îl punem la muncă cu intenție atunci când toate rotițele din creierul nostru se rotesc concomitent.
Ei, asta a fost o descriere extrem de succintă, doar ca să vă faceți o idee despre cum putem greși acționând din instinct, în care uneori avem încredere oarbă.
Cei interesați de acest subiect pot găsi cartea în engleză aici , sau în limba română aici și aici .
Dar, m-a cam luat valul și ar fi bine să revin la berbecii noștri.
Zilele trecute eram la terenul pentru copii când un băiețel alergând se împiedică de ceva și cade – lacrimi nu tare multe dar au început să curgă.
Evident m-am repezit să-l ridic și să-l mângâi, când tatăl său se apropie de mine și îmi spune, destul de calm dar ferm să îl las în pace.
BANG! Mi s-a aprins beculețul: de ce mă bag? fiecare familie are principiile ei de educație a copilului și vin eu cu instinctul meu matern ce fierbe în mine mereu și le stric temelia (așa credeam atunci și probabil așa credeau și ei -părinții băiețelului).
Cred că încercau să îi arate că poate să se descurce și singur, că nu a fost o căzătură prea gravă din care ar merita să se facă tam-tam.
Și eu sunt de acord cu asta-să îi las posibilitatea copilului de a trece singur peste obstacole, stând , totuși prin preajmă pentru susținere, însă Sistemul 1 al meu a acționat înainte să gândesc cu adevărat (adică să pun la lucru sistemul 2 și să mă întreb logic: am eu dreptul să fac ceva în acest caz, mai ales că tatăl său îl supraveghea ca un vultur).
Eu sunt foarte geloasă, posesivă,nu țtiu cum și nu prea îmi place când cineva îi spune copilului meu ce să facă, mai ales că eu îi cam încurajez curiozitatea și îl las să facă aproape tot ce vrea, mă cam doare să-i zic veșnicul nostru „nu se poate”.
Ori altă dată, tot jucându-ne aud un comentariu al unei mame către un copil(care nu era al ei)-„ești needucat, probabil părinților le este rușine cu tine”ceeee??
De când suntem noi experții ce trebuie să pună calificative copiilor străini: alintați, destrăbălați, proști (doamne, cât urăsc cuvântul ăsta), needucați, sălbatici? de ce să le distrugem imaginea de sine? putem să le atragem atenție asupra faptelor lor, dar nici într-un caz să facem atac la eul lor, și așa șubred în formare.
EDUCAȚI-VĂ pe voi înșivă, creșteți în ochii copiilor voștri și ei vă vor călca pe urme fără eforturi și greutăți și haideți să mai lăsăm grădina vecinului în pace.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s