RedefinireNiciodată nu m-a interesat prea mult soarta triunghiului: să fii triunghi, să ai doar trei laturi (mai mari sau mai mici), să ai vîrfuri pe care să le admiri de la înălţimea bazei tale, o fi intrigant, dar nu pînă într-atît încât să-mi doresc să mă fi născut triunghi. E greu să stai colţuros toată ziua, să-ţi măsori lungimile posibile şi imposibile, să stai locului în cele trei puncte fixatoare, pe care cineva a ales să ţi le deseneze prea departe unul de celelalte, încât cu greu ţi-ai putea numi existenţa echilaterală.


Şi dacă mă trezeam, cînd am venit pe lume, cerc? Aş fi fost rotundă, rostogolitoare şi singură ca curba ce-l defineşte şi poate, cu puţin noroc, aş fi fost verde! Un cerc verde nu rămîne neobservat, aş fi putut fi, chiar, adoptată de nişte părinţi triunghiulari iubitori şi fără culoare. Poate, crescînd (dacă mă alimentam corespunzător statutului de gogoaşă), aş fi devenit o minge veselă, cu ochi obosiţi, ce ar fi alergat fără încetare între înălţimile nemăsurate ale unor semeni, total neasemănători… Dar, să te umfli de ciudă şi răutate uneori, sau să devii oval de la lovituri îndrăzneţe, doar pentru faptul că te-ai trezit o curbă fără capete, nu este o perspectivă prea atractivă.
Şi totuşi totul pe lumea asta, se află pe o balanţă nevăzută, pe care vânturile marilor schimbări o lovesc cu forţă, dar care reuşeşte, ca prin minune, să se menţină echilibrată. Şi aşa se face că triunghiului nu-i pasă de rigiditatea sa, cercului nu i se pare propria rotungime prea goală, iar Omul… omul a fost mereu cea mai egoistă fiinţă din lume, pe care Dumnezeu a binevoit s-o creeze după chipul şi asemănarea Lui. Şi dacă e să pui totul cap la cap, toate sunt orînduite frumos- prin întîmplare sau cu intenţie şi fiecare se pomeneşte, la un moment dat, existînd. Soarele rotund şi mare dăruieşte fără milă din căldura sa şi ne alimentează existenţa, nepăsîndu-i de forma pe care o ia în fiecare dimineaţă, iar Credinţa se materializează simplu prin treime şi doar Omul rămîne ca formă şi conţinut nedefinit, necomplet şi în căutare de un Eu abstract şi total încurcat în propria definire.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s