Reîntîlnire

Uneori,în întunericul nopţii, între cei patru pereţi ai cameruţei mele modeste, mă apucă fără să vreau nostalgia pentru vremurile trecute. Ştiu că vorbesc ca o bătrînică de 87 de ani şi cincisprezece săptămîni( şi nu e defel aşa), doar că mi-i dor uneori de ceea ce acum este  trecut. Am avut azi fericita ocazie să-i revăd pe cei cu care am avut cîteva aventuri  de pomină cînd am fost în Polonia- toţi neschimbaţi în ambiţiile lor de viitor, cu aceleaşi zîmbete izvorîte din inimi sincere şi cu aceeaşi veselie care ne-a însoţit tot timpul cît am fost plecaţi împreună. Cred că acest gen de experienţe pot să apropie oameni total străini, să le ofere şansa de a se cunoaşte, să le schimbe unele viziuni asupra vieţii şi poate să le deschidă orizonturi drăguţe privind înfiriparea unei prietenii cu tendinţe de durată în timp şi spaţiu.
Or, ce este prietenia? Mi-am pus deseori această întrebare şi, trebuie să recunosc, că nu de fiecare dată găsesc un răspuns potrivit. Probabil este lumina pe care o vezi în ochii aproapelui atunci cînd ai cea mai mare nevoie de ea. Doar că, uneori, lumina e prea slabă sau noi prea orbi ca s-o vedem, sau ne minţim în dorinţa noastră organică de a avea pe cineva drag alături, crezînd cu naivitate sfîntă, că ceea ce este o simplă aparenţă poate fi prietenie adevărată.
Suntem, fără îndoială cele mai egoiste fiinţe şi ştiu că în spatele a orice legătură apărută între oameni se ascunde un interes, fie el cît de neînsemnat, sau fie chiar  la nivel de inconştient: ne dorim atenţie, ne dorim să fim ascultaţi, să ni se acorde prioritate şi preferinţă, sau poate tînjim după simplă afecţiune, cerem să fim văzuţi şi toate acestea ca să nu fim singuri.
Tot nu ştiu să dezleg enigma prieteniei, o fi o minune prin care oamenii se unesc, ca să se simtă bine împreună, să se simtă utili şi iubiţi(deşi iubirea este o altă taină ce n-o pot descifra), sau este o invenţie frumoasă a omenirii, ca să nu părem goi- ea devenind în timp o bogăţie enormă, dacă reuşeşti să o găseşti cu adevărat.
Cert e că am petrecut frumos timpul azi şi dacă prietenia(amiciţia) este o iluzie, îmi las inima invadată de ea pentru că … nu vreau să fiu  goală!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s